Succesvol starten met sustainability

Vandana Shiva

Vandana Shiva

Vandana Shiva is een van de meest inspirerende personen die ik tot nu toe ben tegengekomen. Als ik een voorbeeld moet geven van hoe extreem je je leven (en carrière) kan omgooien, is zij het. Daarnaast heeft ze zoveel passie voor het werk dat ze doet, dat ik er jaloers van word. En dan nog niet te spreken over haar intelligentie.

Zo heeft ze natuurwetenschappen en kwantummechanica gestudeerd en promoveerde ze in wetenschapsfilosofie. Haar specialisme nucleaire natuurkunde liet ze uiteindelijk vallen toen ze doorhad dat dit eerder een negatieve dan een positieve impact op de wereld had.
Ze sloot zich aan bij een Chipko-beweging in India die de ontbossing in India tegenging. In deze beweging kwam ze in aanraking met veel boeren, waarbij ze tot inzicht kwam dat de industriële agricultuur alles behalve goed is voor het milieu en de mens.

Toen grote multinationals (zoals Monsanto) middels gemodificeerde zaden van rijstsoorten boeren in India in de val probeerde te lokken, kreeg zij het idee voor het starten van de beweging Navdanya. Deze beweging staat voor het beschermen van de biodiversiteit van India door middel van:

  • Het bewaren van biologische (niet gemodificeerde) zaden van zoveel mogelijk plantsoorten en hun variaties. Daarnaast geven ze een deel van de zaden aan boeren waar een natuurramp heeft plaatsgevonden.
  • Boeren en consumenten bewust te maken van de voordelen van lokaal, vers en biologisch eten. En dat de chemicaliën die gebruikt worden in de industriële agricultuur schadelijk zijn voor je gezondheid en het milieu.
  • Het beschermen van de ‘levende aarde’, waarmee de bodem bedoeld wordt waarin al ons eten groeit. Een gezonde bodem (zonder chemicaliën) bevat veel micro-organismen die zorgen dat het water niet wegspoelt en gefilterd wordt tot schoon drinkwater. Daarnaast helpen ze planten voeding uit de bodem op te nemen, wat zorgt voor planten met meer vitaminen en mineralen.

Ben je ook benieuwd geworden naar deze inspirerende vrouw?
Bekijk dan vooral haar documentaire: The Seeds of Vandana Shiva