Succesvol starten met sustainability

Kate Raworth

Kate Raworth

Wanneer je verantwoord wilt ondernemen of als je jezelf afvraagt hoe kunnen we met onze huidige economie zorgen voor een betere toekomst? Dan zou je al snel uit moeten komen op het economische model ‘De Donut Economie’ van Kate Raworth. Zij heeft mij met haar model laten inzien dat de huidige economie enkel op groei & geld focust, waardoor de aarde haar grenzen bereikt. Wat er uiteindelijk voor zorgt dat de aarde voor ons als mens onleefbaar wordt.

Kate Raworth heeft een bachelor in politicologie, filosofie en economie. Haar master ontwikkelingseconomie ging over het verbeteren van de mogelijkheden voor de bevolking zoals: medische zorg, onderwijs en werkomstandigheden. Vanuit dit perspectief is Kate Raworth uitgekomen op de donut economie. Waarin zij naast het welzijn van de huidige bevolking ook rekening houdt met de toekomstige generaties, door het stellen van planetaire grenzen. Hieronder meer uitleg over de donut economie:

De planetaire grenzen

Toen ik in aanraking kwam met het donutmodel waren er al 4 planetaire grenzen overschreden. Sinds 2023 zijn dit er helaas al 6. Afgaand op de afbeelding hieronder, hebben we geen tijd te verliezen om vanuit een nieuwe manier naar onze economie te kijken en hiernaar te handelen.

The 2023 update to the Planetary boundaries

Bron van het onderzoek: https://www.stockholmresilience.org/research/planetary-boundaries.html