Succesvol starten met sustainability
Econoom Kate Raworth is de bedenker van het economische model ‘de Donut Economie’. In dit model kijkt zij niet naar het BBP (Bruto Binnenlands Product) als meeintstrument voor welvaart, maar naar 12 sociale basisbehoeften van de mens en de 9 planetaire grenzen van de aarde. Wanneer de 12 sociale basisbehoeften van de mens niet vervuld worden, kan men niet spreken van een gezonde economie. En dit geldt ook als de 9 planetaire grenzen worden overschreden, omdat dit negatieve impact heeft op de leefomgeving van de mens (en dieren). Denk aan water- en luchtvervuiling, maar ook het opwarmen van de oceaan en de aarde. Zie het model ‘De Donut Economie’ hieronder:
Ben je benieuwd naar hoeveel we van de 9 planetaire grenzen al hebben overschreden? Lees het hier
In 7 stappen naar een economie van de 21ste eeuw
Als we het met elkaar eens zijn dat we het welzijn van de mens en een gezonde leefomgeving belangrijk vinden, dan moeten we onze economie opnieuw inrichten volgens het Donutmodel. Om dit te kunnen doen moeten we onze mindset op 7 belangrijke punten gaan veranderen:
- Verander het economisch doel: van BBP centraal stellen, naar het centraal stellen van het welzijn van de mens & haar leefomgeving.
Het huidig economisch doel focust zich enkel op het maximaliseren van de waarde van alle goederen en diensten die worden verkocht. Het Donutmodel focust op de behoeften van alle mensen en blijft daarbij binnen de bandbreedtes van een leefbare planeet. - Zie het grote economische plaatje: van circulaire geldstromen, naar een diverse en verweven economie.
Nu is er een gesloten kringloop van geld en middelen tussen huishoudens en bedrijven. Is het niet beter om de economie te verweven met de maatschappij en onze leefomgeving, waarvan de economie afhankelijk is? - Koester de menselijke natuur: van een rationeel economische mens, naar sociaal adaptief mens.
De huidige maatschappij handelt met name uit eigenbelang (het ego) en is hierdoor berekenend, competitief en staat boven de natuur. Om onze overlevingskansen op deze aarde te vergroten, moeten we juist met elkaar samenwerken en voor elkaar zorgen. Waarbij we deel uitmaken van de natuur en daarmee al het leven (zoals dieren, rivieren en bossen) op aarde meer gaan waarderen en stimuleren. - Begrijp systemen: van een mechanisch evenwicht, naar dynamische complexiteit.
Om systemen te kunnen voorspellen en te kunnen controleren worden ze vaak vereenvoudigd. Deze vereenvoudiging is niet de realiteit waarin we leven. Daarom kan je beter de onvoorspelbaarheid van complexe systemen omarmen en hun onderlinge verbindingen en feedback-loops begrijpen. Waardoor je beter doorhebt wat de (indirecte) effecten kunnen zijn als je aan één knop gaat draaien binnen het systeem. - Focus op herverdeling: van uiteenlopend, naar distributief.
Zoals de economie nu in elkaar steekt, is er een kleine groep mensen die het meeste geld bezit en/of de meeste kansen krijgt om geld te verdienen. Als we in harmonie willen samenleven moeten de waarde en kansen die gecreëerd worden eerlijk verdeeld worden met degenen die hier een bijdrage aan geleverd hebben. Dus niet enkel het bedrijf dat het product verkoopt verdient een beloning, maar ook de mensen die het geproduceerd hebben. - Focus op regeneratie (herstel): van degeneratief, naar regeneratief.
Doordat het kapitalisme enkel focust op het maken van winst, wordt er geen rekening gehouden met de natuurlijke systemen die ons in leven houden. Zo zijn de meeste bedrijven degeneratief omdat zij onze natuurlijke bronnen uitputten voor grondstoffen en vervolgens bergen afval (en dus vervuiling) creëren. Daarom moeten we juist gaan nadenken hoe we regeneratief kunnen opereren: producten ontwerpen die men kan hergebruiken, repareren, of weer als grondstof gebruikt kunnen worden. - Groeien is geen doel: van groeien, naar floreren.
In ons huidig economisch systeem is groei een vereiste voor bedrijven om winstgevend te kunnen blijven. Ondanks dat er niet meer behoefte is aan een bepaald product, moet er meer geproduceerd worden om kosten te kunnen drukken en meer verkocht worden om aandeelhouders tevreden te houden. Wat vervolgens onze aarde verder uitput en vervuilt. Daarom hebben we een economisch systeem nodig dat ons in staat stelt te floreren, of een bedrijf nou wel of niet groeit.
Hoe draagt jouw onderneming bij aan een betere economie?
Welke van de bovengenoemde 7 stappen zou je kunnen toepassen op jouw onderneming voor een duurzame economie? Het gaat namelijk niet alleen om duurzame producten of diensten leveren, maar ook om hoe je bedrijf opereert, wat haar visie en missie is, hoe de winst wordt verdeeld en hoe er rekening gehouden wordt met het herstellen van de natuur. Uiteraard help ik je graag bij het verduurzamen van jouw onderneming of project, dit kan door middel van een Strategie- en of brainstormsessie.