Succesvol starten met sustainability

Jeremy Lent

Door de lockdown tijdens de coronapandemie merkte ik ineens hoe belangrijk ik het vond om mensen in het echt te zien en te spreken. Mijn werk, o.a. mensen interviewen voor het verbeteren van digitale producten, vond ik een stuk minder leuk nu alles zich online afspeelde. Daarnaast maakte ik mij zorgen om het klimaat en vroeg ik mij af hoe ik een positieve bijdragen kon leveren met mijn digitale achtergrond. Op zoek naar antwoorden wat ik wilde in mijn leven kwam ik uit op het boek ‘The Web of Meaning’ van Jeremy Lent.

Hierin omschrijft hij met wetenschappelijke onderbouwing hoe al het leven op aarde met elkaar verbonden is. Dat we de wereld positief kunnen veranderen als we onze mindset veranderen. Van onszelf als losstaand organisme naar een onderdeel van het geheel. Hieronder legt hij in het kort uit waar het boek over gaat:

Jeremy Lent gaf mij naast inzichten over wat ik wil in het leven ook de moed om te werken aan een carrièreswitch. Hij was namelijk eerst een succesvolle CEO van een techbedrijf in Silicon Valley, maar hij haalde op een gegeven moment geen voldoening meer uit zijn werk. Toen zijn vrouw ernstig ziek werd en uiteindelijk overleed, zorgde deze persoonlijke crisis voor een keerpunt in zijn leven. Op zoek naar betekenis begon hij zich te verdiepen in wetenschap, filosofie, ecologie en spirituele tradities, zoals het boeddhisme en het taoïsme.

Op basis van deze nieuwe kennis schreef hij in 2017 ‘The Patterning Instinct’, waarin hij de historische patronen van de menselijke cultuur analyseerde en onderzocht hoe die hebben geleid tot onze huidige crises. Vervolgens schreef hij het boek ‘The Web of Meaning’ waarin hij voortbouwt op deze inzichten, maar ook met een oplossing komt om een duurzame en rechtvaardige wereld te creëren. Namelijk het herstellen van onze relatie met de natuur en met elkaar (als mensen en dieren). Verbondenheid in plaats van de natuur en de mens te zien als afzonderlijke en geïsoleerde entiteiten.