Succesvol starten met sustainability
Het feit dat hij is opgeleid in wiskunde én filosofie vind ik al een verassende combinatie. En juist deze combinatie zorgt voor inspirerende inzichten. Net als ik is Charles Eisenstein nieuwsgierig naar antwoorden op grote levensvragen als: ‘Waarom moeten we naar school of moeten we werken en heeft dit vaak een negatief effect op onze leefomgeving/samenleving? Vaak komt het antwoord uit op: Geld. Vervolgens kom je tot de conclusie dat de wereld zo werkt en je geld nou eenmaal nodig hebt om te kunnen leven. Charles Eisenstein heeft mij laten inzien dat deze manier van leven niet houdbaar is (voor onszelf en de planeet) en dat er andere mogelijkheden zijn.
In zijn boek ‘Sacred Economics’ (of in het Nederlands: ‘Naar een economie van verbinding’) legt hij uit hoe ons huidige economische systeem de wereld en de mens uitput. Een van de grootste oorzaken hiervan is het leenstelsel. Als jij geld leent, moet je het met rente terugbetalen. Hierdoor moet je eigenlijk aan extra geld komen voor het geld dat je in eerste instantie al niet had. Dit kan enkel door nog harder te werken of voor jouw werk meer geld te vragen of gratis bronnen uit de natuur te verhandelen. Veel mensen zijn hun hele leven bezig met het betalen van hun schulden aan het kleine groepje mensen die wel veel geld heeft en dankzij rente alsmaar rijker worden.
“The financial crisis we are facing today arises from the fact that there is almost no more social, cultural, natural, and spiritual capital left to convert into money.”
“We can’t grow ourselves out of debt, no matter what the Federal Reserve does.”
“When everything is subject to money, then the scarcity of money makes everything scarce, including the basis of human life and happiness. Such is the life of the slave—one whose actions are compelled by threat to survival. Perhaps the deepest indication of our slavery is the monetization of time.”
Uiteraard komt hij in zijn boek ook met een oplossing voor een nieuwe economie: de economie van verbinding. Waarbij geld niet langer centraal staat maar de relaties tussen mensen en wat men voor elkaar kan betekenen. Wat hij hier precies mee bedoelt kan je natuurlijk in zijn boek lezen, al geeft het filmpje hieronder ook enige informatie over zijn visie:
“In a gift economy the more you give, the richer you are.”
Deze vernieuwende inzichten van Charles Eisenstein zijn niet zomaar op komen dagen. Mede door zijn verassende achtergrond, maar ook door de loop van zijn leven. Hij is na zijn opleiding namelijk naar Taiwan verhuisd en heeft zichzelf Chinees geleerd, waardoor hij uiteindelijk als succesvolle tolk werkte. Na een tijd haalde hij hier geen voldoening meer uit en stopte hij met zijn baan om voor zijn kinderen te zorgen. Toch miste hij iets in zijn leven en werd hij noodgedwongen dit verder uit te zoeken na een scheiding, faillissement en uitputting. Zo heeft zijn honger naar antwoorden op levensvragen hem geleid tot het schrijven van meerdere maatschappelijke boeken.