Succesvol starten met sustainability
Van econoom naar docent Milieuverandering en -Beheer
Kate Raworth heeft een achtergrond in politicologie, filosofie en economie, aangevuld met een master in ontwikkelingseconomie. Tijdens haar studie richtte ze zich op het verbeteren van de basisvoorwaarden voor menselijk welzijn, zoals gezondheidszorg, onderwijs en werkomstandigheden. Dit humanitaire perspectief vormde de basis voor haar baanbrekende model: de Donut Economie, waarin ze economische ontwikkeling combineert met respect voor de grenzen van onze planeet. Nu geeft ze onder andere les aan het Environmental Change Institute van de Universiteit van Oxford.
Wat is de Donut Economie?
Het Donut model biedt een raamwerk waarin welzijn centraal staat—zowel voor de huidige generatie als voor de toekomstige. De binnenste cirkel van de donut vertegenwoordigt de sociale basis die nodig is voor een waardig leven, zoals toegang tot voedsel, water, gezondheidszorg en onderwijs. De buitenste cirkel markeert de planetaire grenzen, zoals klimaatverandering, biodiversiteit en watergebruik.
Lees hier meer over het Donut model >
Onze planetaire grenzen
Bij de introductie van het Donut model waren al vier planetaire grenzen overschreden. Sinds 2023 zijn dat er zes, volgens het Stockholm Resilience Centre. Deze grenzen omvatten essentiële systemen zoals klimaatstabiliteit en biodiversiteit—kritieke onderdelen van een leefbare planeet. Dit benadrukt de noodzaak om onze economische systemen te herzien en actie te ondernemen.
Bron van het onderzoek: https://www.stockholmresilience.org/research/planetary-boundaries.html
Donut Economie als leidraad
Als bedrijf dat duurzame ondernemingen begeleidt, is de Donut Economie een praktische en inspirerende leidraad. Haar model helpt ons en onze klanten om duurzaam ondernemen niet alleen als ambitie, maar als noodzaak te omarmen. Sustainable Starters ondersteunt ondernemers bij het ontwikkelen van concepten die passen binnen de “veilige en rechtvaardige ruimte” van de Donut Economie.